IJmuidense harders morgen op Vis TV


12 maart 2016 | Peter Dohmen

Komende zondag vissen Ed en Marco in Vis TV Stad & Land op de diklipharders van het Noordzeekanaal. Op het historische Forteiland bij IJmuiden gaat het duo aan de slag met lichte karperhengels en wittebrood.

 

In een van de eerste seizoenen van Vis TV werd er al eens op het Forteiland gevist. Toen bleek dat het rond dit eiland wemelde van de harders. Of deze sterke, maar schuwe sportvis tegenwoordig nog steeds in grote aantallen voorkomt in de monding van het Noordzeekanaal, gaan Ed en Marco zondag testen. Speciaal voor deze aflevering van Vis TV krijgen ze van de beheerder eenmalig toestemming om hier een dag te vissen. Voordat het echter zover is, worden de presentatoren eerst per boot naar de ‘marina’ van het Forteiland gebracht. De voor IJmuiden kenmerkende industrie – zoals de voortdurend ‘rookpluimen’ uitspuwende Hoogovens van Tata Steel – vormt in deze derde aflevering het achtergronddecor.

 

IJmuidense harders morgen op Vis TV 2

Diklipharder staat garant voor supersport.

 

Speuren

Daar aangekomen speuren Ed en Marco het heldere, zoute water af op zoek naar scharrelende harders. In de ondiepere waterlagen rond de pontons, aangemeerde boten en oevers met steenstort blijkt dat echter nog geen gemakkelijke opgave. Sporadisch wordt er een vis gespot, maar van de grote scholen harders van weleer ontbreekt ieder spoor. Daarom begint het duo met het bereiden van een attractief voertje van oud brood, vismeel en pellets. Dit om de schuwe zeevis naar de stek te lokken.

 

Harder

Terwijl de ballen voer onder de waterspiegel uiteenvallen, brengen de presentatoren de hengels in gereedheid. De haken onder de lichte dobbertjes worden omkneed met een flinke broodvlok. Naast de meerpalen van een ponton laten Ed en Marco hun dobbers te water. Bij Ed duurt het even voordat er enige aanwezigheid van harders wordt opgemerkt. Als Marco het echter plotseling uitschreeuwt, blijkt het toch opeens raak. Of de presentatoren deze en wellicht nog meer harders in het net weten te loodsen, zie je komende zondag vanaf 9.30 uur op RTL 7.

 

IJmuidense harders morgen op Vis TV 3

Marco met een fraaie harder gevangen aan brood.

 

Vis TV Next

In Vis TV Next – het vaste item voor de jonge sportvisser – zoekt Ties Ittmann Maarten van Beek (13) op voor een mini-masterclass zeevissen. Maarten was vorig jaar de jongste deelnemer bij het WK Kustvissen voor Junioren in Zeeland. Aan de dijk bij het Zeeuwse Waarde laat Maarten zien dat zeevissen helemaal niet leeftijdsgebonden is. Of deze mooie stek aan de Westerschelde ook vis oplevert, zie je in de uitzending van zondag.

 

IJmuidense harders morgen op Vis TV 4

Met zijn 13 jaar was Maarten van Beek vorig jaar de jongste deelnemer bij het WK Kustvissen voor Junioren.

 

Aflevering 3 van Vis TV is komende zondag vanaf 9.30 uur te zien op RTL 7. Dit nieuwe seizoen van Vis TV, genaamd ‘Stad & Land’, telt in totaal 12 afleveringen en wordt tot 15 mei iedere zondagochtend om 09.30 uur op RTL 7 uitgezonden. Na elke uitzending gaan Ed en Marco op www.vistv.nl in het onderdeel ‘Vis TV After’ dieper in op de gebruikte technieken en materialen.

 

Preview

Vind je het leuk om alvast een preview te zien van de uitzending van aanstaande zondag?
Klik dan:

 

 


De uitzendingen van dit nieuwe seizoen Vis TV Stad & Land worden vanaf 22 mei t/m 7 augustus ook nog iedere zondag om 09.30 uur herhaald op RTL 7.
Kijk voor meer informatie en het direct na de uitzending online terugkijken (óók heel interessant voor onze Vlaamse visvrienden die RTL7 in België niet kunnen ontvangen) op:

 

IJmuidense harders morgen op Vis TV 5


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.