Blogger


Koen Verweij

Karpervisser

Drenthe | Nederland

Over deze blogger:

In ons magazine Dé Karperwereld is Koen Verweij een zeer geprezen auteur. Buiten een gepassioneerd sportvisser is Verweij vader van drie dochters en heeft hij bovendien een drukke fulltime baan in het onderwijs… Hij moet het vooral hebben van de nachtvisserij in Nederland. Veel uren draaien aan de waterkant en er overdag zijn voor het gezin en het werk. De uitzonderingen zijn de vakanties waarin hij ook meer tijd vindt voor bijvoorbeeld de penvisserij of het najagen van Franse rivierkarpers.


Verweij laat zich niet opjagen door mediahypes, vindt het vooral leuk om te fotograferen en te schrijven zoals blogs op deze site en in ons magazine, maar ook op zijn persoonlijke site (http://koenverweij.blogspot.nl/). Het belangrijkste binnen zijn visserij is het genieten van de natuur en loskomen van de dagelijkse hectiek. Wat overigens niet wil zeggen dat hij er niet alles aan doet om ook nog eens goed te vangen…

Blog overzicht Koen Verweij

In het artikel De kracht van een rivier in Dé Karperwereld 117 schreef ik over mijn eerste succesvolle viservaring aan de Lot. Ik bracht daar zes nachten onder mijn paraplu aan de waterkant door, terwijl mijn gezin genoot van het op hetzelfde terrein liggende luxe vakantiehuis. Het artikel werd afgesloten met de volgende zin: ‘Het was meer dan goed zo. Volgend jaar zijn er weer nieuwe kansen, want een nieuwe trip naar de Lot is alweer geboekt!’De kuil | Blog Koen Verweij

In het noorden van het land meandert een ondiepe sloot tussen de weilanden door. Een sloot waar jongetjes met goedkope werphengeltjes achter de sluisjes hun blinkertjes laten draaien. Het ene baarsje na het andere, met af en toe een snoek als bonusvis, wordt enthousiast en vol trots binnen getakeld. Lang geleden was ik ook zo’n jongetje. Als ik toen wist wat ik nu weet had ik niet bij die sluisjes gevist…Het is begin maart, weekend en met veertien graden Celsius heerlijk weer. Het zou een prachtige lange visdag kunnen worden, ware het niet dat er eerst nog een aantal verplichtingen afgerond moesten worden.Het is eind december 2016. Ik sta op het punt mijn laatste vissessie van het jaar te gaan beleven. Terwijl ik mijn warmtelaarzen aantrek, zit mijn jongste dochter mokkend naast mij. Mijn vrouw gaat boodschappen doen en mijn dochter moet mee. Ze is nog te jong om alleen thuis te blijven. “Mag ik met jou mee?”, is haar vraag.


Zoals ook te lezen is in mijn profieltekst moet ik het door mijn drukke leven vooral hebben van de nachtvisserij in Nederland, maar nu is het herfstvakantie! Even geen werk en ook geen sociale ‘verplichtingen’. Ik kan een hele dag besteden aan een andere leuke tak binnen onze visserij, namelijk het penvissen.Oppervlaktevissen doe ik enorm graag. Toch doe ik het niet vaak. Ik kan nu eenmaal mijn vrije momenten niet altijd afstemmen op mooi weer, maar als ik vrij heb en het is mooi weer dan ga ik erop uit! Deze zomer had ik zo’n vrij moment met mooi weer. 


Wie mijn artikelen in de magazines van Dé Karperwereld heeft gelezen weet dat een nieuw project bij mij vaak begint met observeren. Ik kies meestal voor de onbekende of vergeten wateren. Dat deze wateren niet populair zijn heeft zo zijn redenen. Een daarvan is dat je eigenlijk nooit weet waar je aan toe bent. De populatie karpers is onbekend, misschien zijn het er zelfs maar enkele. Voor mij geen reden om er niet te gaan vissen. De voordelen ten opzichte van bekendere wateren, met een aantrekkelijk bestand aan karpers, zijn er namelijk ook.